Selvomsorg handler også om vårt indre sjelsliv

VelværenøkkelSelvomsorg handler også om hvordan vi tar vare på vårt indre sjelsliv

And if I asked you to name all the things that you love, how long would it take to name yourself?

Hvor lang er din oppgave liste nå om dagen? Er tid for deg selv og din velvære inkludert på denne listen? Kanskje dette kan være en fin tid på året for å se nærmere på hvordan du tar vare på deg selv?

Egen pleie handler i sin enkleste form om vår evne til å ta vare på vår fysiske velvære. I media er begrepet ofte presentert med vekt på det ytre selvet, på helse – inkludert trening, kosthold, personlig hygiene og annen kroppspleie. Selv om dette til en viss grad er sant, handler en utvidet definisjon av egen pleie om en omsorg som omfatter både kropp og sinn. Selvomsorg handler like mye om det nærende forholdet vi har til vårt sinn og vår indre sjelsliv som det vi har til vår fysiske kropp. Kraften som ligger i det å styrke vårt helhetlige omsorgssystem, skal ikke undervurderes. Et sterkere omsorgssystem hjelper oss til bedre mental, emosjonell og fysisk velvære. Det hjelper oss å redusere stress, løfter vårt humør og styrker vår motstandskraft.

Mindfulness er avgjørende for god selvomsorg. Innsikten denne nærværs treningen gir oss, hjelper oss til å få større klarhet i forholdet til oss selv. Vi blir oppmerksom på vaner og holdninger som ikke er støttende. Og den hjelper oss til å bli kjent med vårt mentale mønster, som for eksempel dømmende og selvkritiske tanker, som har en negativ innvirkning på vårt emosjonelle og mentale velbehag. Å velge selvomsorg handler ikke nødvendigvis om store ting. Det handler om å ta gode valg. Det handler om de små øyeblikkene av egenomsorg og vennlighet mot oss selv som vi kan velge hver dag. Et smil til vårt eget speilbilde. Noen vennlige ord her og der. Det handler om tid til deg selv og lage rom til aktiviteter som gjør deg godt.

Når vårt nærvær er styrket blir det enklere for oss å velge tanker, holdninger og aktiviteter som er støttende. Slik blir vi flinkere til å styrke vårt indre sjelsliv, og velge selvomsorg som støtter vårt helhetlige omsorgssystem.

les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *