Tips til hvordan du kan gi slipp på tanker som ikke støtter deg

 

Tips til hvordan du kan gi slipp på tanker som ikke støtter deg

«Your mind is a wonderful servant but a poor master» – Alan Watts

Tankene våre skaper vår virkelighet og vår opplevelse i livet.  Det betyr at om dersom vi har for vane å generere bekymringer, så vil dagene våre  lett kunne domineres av dette.

La oss utforske litt sammen

Dette kan vi undersøke litt sammen. Om du vil så kan du løfte ordet ‘problem’ opp i din oppmerksomhet. Lukk øynene og gjenta i ditt indre ordet ‘problem’. Legg merke til hvordan dette ordet tar plass i din kropp. Så kan du stryke ut det ordet, og erstatte det med ordet ‘vennlighet’. Lukk øynene og gjenta ordet ‘vennlighet’. Undersøk hvordan dette ordet tar plass hos deg? Dukker det opp noen tanker? Hva føler du? Hva legger du merke til nå? Kanskje la du merke til noen forskjeller når du reflekterte over disse ordene?  Dette eksempelet kan illustrere hvordan tankene påvirker vårt humør. De er vårt filter i møte med livet og fargelegger vårt verdens bilde. Det er derfor verd å undersøke hvilke repeterende ord, tanker, og tema som regjerer i ditt sinn. Hvilket tonefall og hvilket humør har dine tanker i dag, og i går? Er du oppmerksom på dine tendenser? Har du flest støttende tanker? Har du flest nedlatende tanker? Hvordan påvirker disse tankene deg?

«You carry all the ingredients to turn your life into a nightmare. Don’t mix them, don’t mix them. You also have all the ingredients to make your life into joy, mix them mix them» – Hazif

Hva sier forskningen?

Evolusjonen har sørget for at vi skal ha fokus på overlevelse, og at vi derfor skal oppdage potensielle trusler og farer. Det betyr at hjernens dominerende tendens er å fokusere på feil og mangler. Sinnet har derfor et naturlig fokus på bekymringer og negative tanker. Om vi ikke er oppmerksomme kan dette fort påvirke vårt humør, og vår virkelighets forståelse. Dette blir som å leve med en forventning om at det lurer farer rundt enhver sving.

90 sekunders regelen

Hjerneforsker Jill Bolte Taylor forklarer hvordan våre tanker forsterker våre emosjoner. Hun beskriver at det tar 90 sekunder for en følelse å dukke opp og passere gjennom vårt emosjonelle nevro kretsløp. Dette gjelder kun dersom vi ikke heller bensin på bålet, og forer våre emosjoner ytterligere med våre tanker. Det betyr at dersom vi i uoppmerksomhet lar tanker og bekymringer regjere og repetere i det ubevisste, så kan de låse oss inn i vanskelige følelser i dagevis, eller i tiår. Mindfulness lærer oss å våkne opp fra denne negative tendensen. Og det økte nærværet hjelper oss å gjenkjenne, og bli oppmerksomme på tanken idet den dukker opp. Når vi oppdager at vi har falt inn i en negativ tankestrøm har vi faktisk et valg om vi ønsker å bli værende der. Vi kan lære oss å skille mellom tanker, og vi kan undersøke; hjelper denne spesifikke tanken oss?  Støtter den oss på noe vis? Eller skaper den ytterligere spenninger, og indre uro? Om vi oppdager at tanken ikke støtter oss, så har vi, når vi blir oppmerksomme på det, en gylden mulighet til å gi slipp. Slik blir mindfulness og meditasjon ikke bare en mulighet til å bli oppmerksom på våre tankstrømmer, men det gir oss også en mulighet til å forholde oss til våre tanker med en klokere respons.

For meg har min egen meditasjons praksis blitt en helt uvurderlig støttespiller. Og denne hjelper meg nå gjennom en veldig vanskelig periode i mitt liv. Dette vil jeg fortelle dere mer om i tiden som kommer.

les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *