Når vi ikke passer på dem styrer tankene våre liv

Tanker forstyrrer indre ro

Når vi ikke passer på dem styrer tanken våre liv

“The world is experienced according to the state of one’s mind. When your mind is filled with negative thoughts, the world appears negative, too. When you feel overwhelmed and busy, remember that you are not powerless. When your mind rests, the world also rests. ”— HAEMIN SUNIM

 Haemin deler en viktig innsikt om hvordan våre tanker farger vår virkelighet. Tanker oppstår, som alle våre erfaringer, i et samspill med omverden. Vi har ikke oversikt over hvor tankene kommer fra, men om vi ikke passer på dem styrer tankene våre liv uten at vi i hele tatt er klar over det.

Da jeg nylig satt ute og meditere, med en rolig elv i bakgrunnen, erfarte jeg hvordan mine egne tanker overtok oppmerksomheten og definerte min opplevelse av elven og det som var rundt meg. Ettersom tankene økte i tempo og kaos, opplevde jeg at elven og alt rundt fulgte med i samme hastighet. Elven forandret karakter fra en myk, fin bakgrunns musikk til et støyende elvebrus. Når jeg oppdaget at tankene mine hadde dradd avgårde med min oppmerksomhet, og jeg vennlig og bestemt ledet denne tilbake til min pust, endret min opplevelse av elven og det ytre landskapet seg. Elven la seg igjen som en rolig strøm i bakgrunnen.

Når vi vokter våre tanker med bevisst nærvær, har vi ikke bare en mulighet til å bli bedre kjent med oss selv og finne ut hva vi tenker på, men også til å forvalte tankene på en annen måte, og med større klokskap, slik at de ikke lenger styrer våre liv. Dette betyr ikke at vi trenger å endre på våre tanker. Det vi kan endre, er måten vi forholder oss til våre tanker. Valgmuligheten ligger i at vi ikke trenger å identifisere oss eller egen erfaring med innholdet i våre tanker. Når vi lar tanker overta vår oppmerksomhet, lar vi tankene definere vår virkelighet.

Det oppmerksomme nærværet hjelper oss å forstyrre vårt gamle mønster, som handler om å identifisere oss med tanken og la tanken diktere vår sannhet. Tankens makt forstyrres, og vi blir friere og vi skaper et mellomrom. I dette mellomrommet kan vi  også oppleve hvile og en indre ro.

Blir du ofte fanget av tanker som skyggelegger din erfaring og din indre ro? Her er en øvelse som kan hjelpe deg å ankre din oppmerksomhet i din naturlige pust.

les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *