Slik kan du påvirke ditt nervesystem og få den dype søvnen tilbake

Slik kan du påvirke ditt nervesystem og få den dype søvnen tilbake

«Den som hviler, tar livsoppgaven på alvor. Den som undervurderer hvilen tar lett på oppdraget.» – Tomas Sjødin

Søvn og søvnkvalitet er noe jeg er opptatt av og bryr meg om. Jeg har selv, i lengre perioder av mitt liv, erfart store søvnproblem. Det har betydd netter helt uten søvn, og jeg vet hva dette gjør med kropp og sinn. Løsningen ble å ta min livsoppgave på alvor.  Det betød at jeg måtte bruke tid på å gjenopprette balansen. Det var gjennom yoga og meditasjon at jeg fant tilbake til hvilen, den fysiske og den psykiske hvilen, og ro i både kropp og sinn. Når dette var på plass, kom den dype søvnen tilbake.

God søvn kvalitet handler om å forstå egen kropp

Søvn er ikke en stabil faktor, den vil variere. I dag har jeg god søvnkvalitet, men jeg har fremdeles dager jeg ikke våkner uthvilt, og da lager jeg rom for en hvil. Nok søvn er et menneskelig behov, men ikke en menneskerett. God søvnkvalitet handler blant annet om ta bevisste valg gjennom dagen, og i tiden før vi går til sengs. Det handler også om innsikt i egen kropp og eget liv. Det handler om å være seg bevisst hvilke aktiviteter, tanker og gjøremål som girer oss opp og aktiverer. Det handler om å være oppmerksom på hva som fremmer ro og hvile. Det mye som er likt for de fleste av oss, men vi har også individuelle forskjeller. Hva som er rett for deg er det bare du som kan oppdage.

Har du lyst å utforske hvilen sammen med meg?

Om du ønsker å få den gode søvnen tilbake handler det om å forstå din kropp, og se nærmere på hva du fyller dagene dine med. Dette er noe av det vi øver oss sammen på mine kurs og retreater. Vi løfter opp i oppmerksomheten og ser nærmere på aktiviteter, tanker og gjøremål som er med å påvirke din søvnen. Og jeg tilrettelegger gjennom øvelser for at den enkelte deltager får utforske og erfare forskjellene mellom en aktivert kropp og en hvilende kropp. Slik får vi innsikt i hvordan vi selv kan legge til rette for å få den dype søvnen tilbake.

Jeg har stor fokus på egen hvile i tiden fremover. Både fordi vi nå går høsten og mørketiden i møte, og det er naturens invitasjon for å lage rom for hvilen. Om du har lyst å utforske sammen med meg har jeg flere arrangement fremover hvor vi har fokus på dette.

Helt til slutt vil jeg gjerne gi deg en myk utfordring: Finn deg et hvilested og lag rom for noen ineffektive, lykkelige, late rusle rundt dagdriver øyeblikk.

les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *