Vinter deprimert ? Gode valg som nærer

Føler du deg vinter «deprimert»? Her får du tips om naturlig mørketids «medisin» og gode valg som nærer.

Har du lavt energinivå og føler du må slepe deg ut av sengen om morgenen? Har du vanskelig for å konsentrere deg? Tar du usunne matvalg?

Du er ikke alene. Solen har snudd, men det er fremdeles lenge til vi får oppleve lyse, lange dager. Mange opplever at januar og februar er de tyngste månedene i året. Når vekkerklokken ringer om morgenen frister det lite å forlate dynen. Energinivået er lavt og vi strever med å stå opp og komme igang med dagen. Kroppen oppleves slapp, humøret svinger, og vi har lett for å gripe til usunne matvarer og trøstespiser for å oppnå dagens lille lykkerus.

For lite dagslys gjør noen med vår kropp og vårt sinn, og vi som bor i nordlige strøk kan med fordel lære om naturlig mørketidsmedisin. Personlig mener jeg dette burde vært pensum på timeplanen. I dag så handler mørketidsmedisin for meg om å ta gode valg som nærer og som gir meg energi. Det har ikke alltid vært slik, men etter å ha lært depresjonen å kjenne på egen kropp, så har jeg i årenes løp funnet ut av hva som gjør meg godt. Etter en del prøving og feiling forstår jeg nå hvordan jeg fungerer best, og jeg vet at det å ta gode valg som nærer er spesielt viktig nå i mørketiden. Du må gjerne kopiere min liste, det kan godt være at den fungerer bra for deg også:

 1. Vær sammen med positive mennesker som gir deg energi

Dette er spesielt viktig nå om vinteren når vi vanligvis bruker mye tid inne. Hvis vi omgir oss med negative mennesker så kan dette lett tappe oss for energi. Omgi deg med lykkelige og positive mennesker og det vil smitte over på deg.

 1. Hold deg i aktivitet

Kroppen har godt av bevegelse. Om du ikke har anledning til å gjøre yoga, prøv med en daglig gåtur. Dette er en god vintervane. Selv om det kan være vanskelig å komme seg over dørstokken, så vet vi at bevegelse gjør godt for hjernen og bidrar til å løfte humøret. Når du først har kommet deg opp av stolen, prøv å få opp pulsen i 20 sekunder ved for eksempel å gjøre høye kneløft. Repeter gjerne øvelsen 3 ganger. Dette er god trim for hele kroppen og du vil mest sannsynlig kjenne blodet bruse og hjertet slå noen raskere slag. Du lever.

 1. Oppsøk lyset – gå ut

Den virkelig store forskjellen på sommer og vinter er lyset. Dagslys har innvirkning på vårt humør og kroppens evne til å produsere hormonet serotonin. Dette hormonet påvirker ditt energi-nivå, din appetitt og følelsen av tilfredshet. Sørg for å komme deg ut mens det fortsatt er dagslys ute. En liten gåtur midt på dagen er en god vintervane, og du vil oppleve mer energi både av dagslyset, den friske luften og av at du har vært i bevegelse. Kanskje kan du kle deg godt og ta lunsjpausen ute?

 1. Spis mat som varmer og nærer

Når det er mørkt og surt ute er det er lett for oss å trøstespise, og da har vi en lei tendens til å velge matvare som på sikt ikke gjør oss godt. Prøv å unngå matvarer med raske karbohydrater og sukker som fører til store svingninger i energi og humør. Gå til innkjøp av en nydelig kopp, og lag rom for en «hellig» stund hvor du nyter din te i full oppmerksomhet. Lag supper med gode krydder som ingefær, gurkemeie, chili og hvitløk. Krydder som dette gir oss varme fra innsiden og ut, nå når dagene er litt ekstra kalde.

 1. Få i deg D vitamin

Uten sol og dagslys greier ikke kroppen å produsere det viktige D-vitaminet. Dette kan vi selv justere ved å spise D-vitaminer i pilleform eller helst gjennom mat som fet fisk, rogn, lever eller tran.

 1. Fin juster ambisjoner og aktiviteter

Kanskje er tiden inne for å se på hvilke krave du stiller til deg selv og justere litt på dem? Orker du ikke så mange avtaler og så mye selskapelighet som du pleier? Om kalenderen din er for full, kan du frigjøre energi ved å få ryddet opp i din kalender, og luke ut noen avtaler. Prøv, det er enklere enn du tror.

 • Kryss av oppgaver på din oppgaveliste

Det å ha mange løse tråder og ufullførte oppgaver tapper oss for energi. Lag en liste over de viktigste oppgavene dine og lag rom for å fullføre minst en av disse. Selv om det kun er et lite mål som du fullfører, så vil kroppen din produsere hormonet Dopamin som respons på at du har fullført en oppgave. Med et høyere nivå av dopamin vil du oppleve bedre motivasjon, livsglede og energi.

 •  Praktiser meditasjon

Sinnet har godt av stillhet, så lag rom for en stille stund ved å praktisere meditasjon. Når du mediterer senker du stressnivået i kroppen og dette kan hjelpe deg å sove bedre om nettene. Kanskje du til og med vil føle deg mer uthvilt neste morgen? Om du ønsker å prøve en meditasjon som inviterer deg til god hvile kan jeg anbefale deg Yoga Nidra. Her finner du en fin yoga nidra øvelse som du gjerne kan ta i bruk hver dag: Yoga Nidra for dyp hvile

 •  Ta et varmt bad

Om du har badekar kan du ta deg et varmt bad med gode oljer i. Selv er jeg en stor fan av lavendelolje, som også har en beroligende effekt på kropp og sinn. Rene essensielle oljer får du kjøpe på helsekosten. Ønsker du litt ekstra kos så tenn gjerne noen stearinlys som tilfører litt ekstra hverdagslykke.

 •  Lag en liste med bøker og filmer

Vinteren er den perfekte årstid for å se filmer og lese bøker som du har drømt om dykke dypere ned i.

 •  Vær god med deg selv

Når humøret daler har den indre sabotøren lett for å ta en større plass en vanlig, da blir vi fort både misfornøyd og selvkritisk. Om vi lar slike tanker dominere vårt sinn, så vil dette tappe oss for energi, og vi går inn i en negativ spiral. Sørg derfor for at den indre sabotøren ikke får anledning til å fortsette å slå deg i hodet. Om du tenker at du er håpløs, så vit at dette kun er en tanke og ingen sannhet. Når sabotør tanker som dette dukker opp, kan du avbryte den negative tanke-strømmen ved å ha aksept for tankene som dukker opp (sinnets tendens) for deretter å vende din oppmerksomheten mot pusten. Fokuset er da å føle pustens rytme og bevegelser, det handler ikke om å endre din pust. Bare pust og kjenn at du puster. Enhver pust er en mulighet for å være oppmerksom tilstede med det som er. Denne enkle øvelsen styrker både aksepten og vennligheten i oss selv, og dette er god egenpleie.

Du kan selv lage din egen mørketidsmedisin ved å ta utgangspunkt i det som gir deg energi. Lag en liste over aktiviteter som gir deg energi, og tilsvarende for hva som tapper deg for energi. Start med å gjør mer av det som gir deg energi, og slik styrker du både din selvledelse, din nærekraft og du finner fram til din naturlige vintermedisin.

les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *