Prosjekt tillit del 3 – om å gripe livet mens det er her

Vi lever kort og er døde fryktelig lenge. Prosjekt tillit handler derfor også om å gripe livet mens det er her, og våge kjenne på at vi er i slekt med jorda og hverandre. Med vinden og kvite sky. Neste steg på prosjekt tillit tar meg derfor på en lengre reise for å bo med nomadene langt vest i Mongolia.

Er vi rammet av en kollektiv tillits brist?

Den skal tidlig krøkes

Jeg tror vi er iferd med å rammes av en kollektiv tillits brist. Og vi kan gjerne ikke forvente annet? For vi har blitt en nyhetsnarkoman generasjon. Og vår kollektive brist får stadig næring i takt med et nyhetsbilde som de siste årene og hver time gjennom dagen har minnet oss om pandemi, krig, urettferdighet, klimakrise og en økende polarisering. Dersom vi lar media danne vårt bilde av verden, så lærer vi å møte verden og de andre med mistanke framfor tillit. Historiene vi blir fortalt er at vi bør holde oss i borgen. Når dette er blitt vår fortelling da er det på tide å se nærmere etter. Da er det på tide å undersøke hvordan vi kan skape en ny fortelling.

 

Hvordan kan vi skrive en ny fortelling?

Min reise til nomadene i Mongolia handler delvis om å omskrive fortellingen. For jeg kjenner jeg trenger en motvekt til fortellingene som jeg de siste årene har blitt fortalt. Jeg tror også vi må oppsøke flere møteplasser som minner oss på å våge livet.

Jeg føler behov for å løfte troen på at de andre vil meg vel. Jeg tror vi har behov for å kjenne på at vi er i slekt med jorda og hverandre. Med vinden og kvite sky.  Jeg tror vi trenger møteplasser som gir oss tillit til å gripe livet mens det er her.

Prosjekt tillit er mitt forsøk på å finne mening i en stadig mer kaotisk verden. Som en motvekt til fortellingen vi de siste årene har blitt fortalt, har jeg bestemt meg for å styrke tilliten til verden der ute. Dette er noe av grunnen til at jeg har valgt å tilbringe sommeren sammen med nomadene i Mongolia.

Jeg skal delta på en kulturreise hvor jeg skal investere i det lokale fellesskapet ved å lære engelsk til ungdommene i det nomadiske samfunnet.

Tillit til å bli del av et nytt fellesskap

Som i resten av verden blir også nomadene i Mongolia fortrengt til fordel for andre og sterkere interesser. For at nomadene bedre skal kunne tilpasse seg en verden i stadig endring har de behov for å lære seg engelsk. Med bedre kunnskap i engelsk, kan det bidra til å skape en ny generasjon nomader som historie fortellere. Slik at de i fremtiden kan ta imot flere turister og dele sin unike historie og kultur videre. Jeg ser fram til å lære å leve tettere på naturen og til å bidra til bevaring av den viktige nomadiske kulturen. Og jeg håper du vil følge med på reisen.

les mer

2 kommentarer til “Prosjekt tillit del 3 – om å gripe livet mens det er her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *