Drømmer du om bedre hvile på 1-2-3?

Et varmt bad før du legger deg er et godt gammelt råd mot søvnproblemer, og det hjelper faktisk – i hvert fall hvis du bader på riktig tidspunkt, dvs. en til to timer før sengetid. Poenget med badet er nemlig at det skal etterligne det naturlige fallet i kroppstemperatur som forekommer når vi legger oss til å sove, og som forskerne mener er det signalet som får kroppen til å gå i ”søvnmodus”. Det varme badet får kroppstemperaturen til å stige i en periode, og deretter vil den synke igjen, og dermed tror kroppen at det er tid for å sove. Det er imidlertid viktig at kroppen får tid til å kjøle seg ned, slik at temperaturen synker før du legger deg under dynen, for ellers legger du deg med økt kroppstemperatur, og det vil hindre deg i å sovne. Derfor bør du ikke bade i glovarmt vann rett før sengetid, for kroppstemperaturen må ha tid til å synke.

Søvn og søvnkvalitet er noe jeg er opptatt av og bryr meg om. Jeg har selv erfart store søvnproblem, med netter helt uten søvn, og jeg vet hva dette gjør med kropp og sinn. Jeg måtte forstå og gjenoppdage hvordan jeg skulle tilrettelegge for bedre balanse og god hvile. I dag har jeg veldig god kvalitet på min søvn. Hvordan forstå denne balansen mellom aktivering og hvile er noe av det som jeg deler med dere som deltar på mine kurs og opplevelser. Nok søvn er et menneskelig behov, men ikke en menneskerett. God søvnkvalitet handler blant annet om ta bevisste valg gjennom dagen, og i tiden før du går til sengs. Det handler også om innsikt i egen kropp, slik at vi blir oppmerksomme på hvilke aktiviteter og gjøremål som girer oss opp og aktiverer, og hvilke aktiviteter som fremmer ro og hvile.

Gjennom oppmerksom tilstedeværelse (mindfulness) kan du bli flinkere til å lytte til, og bli bevisst din egen kropp og ditt sinn. Øvelse gjør mester, og gjennom øvelse kan du forbedre kunsten å hvile og slik helsen og kvaliteten på livet ditt. Dette er noe av det vi vil øve oss på Mindful weekend på Solstrand 04. -05. november.

Jeg vil gjerne gi deg en myk utfordring til den kommende helgen – UNPLUG og lag rom for noen ineffektive, lykkelige, late rusle rundtdagdriver øyeblikk.

les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *