Er du kjent med verdien av å øve på takknemlighetens kunst?

Verdien av å øve på takknemlighetens kunst?

» Acknowledging the good that you already have in your life is the foundation for all abundance» – Eckhart Tolle

Etter nesten 7 ukers opphold på Bali har vi etterhvert blitt bedre kjent med den Balinesiske kulturen, og fått et nært innblikk i dagliglivet her på øyen. Det som kjennetegner kulturen er blant annet de daglige ofringene, Canang Sari. Canang Sari utføres daglig og brukes av balineserne for å uttrykke sin takknemlighet og ære til livets skapere.

Denne ofringen er synlig som seremonier i gatebildet, men den preger også balineserne og kulturen på et annet vis.  Dette merker vi som gjester landet. Balineserne er iboende vennlige. De møter oss tilreisende med et smil og en vennlighet som jeg opplever som helt Takknemelighetens kunstenestående. I de minste menneskemøter oppstår det dermed en helt spesiell harmoni, som kjennes som en behagelig energi. Jeg opplever derfor at dette er et sted hvor det er uvanlig godt å være meg. Og jeg tror derfor at dette er en av årsakene til at jeg til stadig vender tilbake til denne plassen.

De tre årsakene til velvære

Vår lokale venn Alejandra uttrykker den balinesiske livsfilofien slik: De har en klar visjon for verden og har åpnet øynene mine for et nytt perspektiv på livet med sin filosofi om Tri Hita Karana ( de tre årsakene til velvære). Tri Hita Karana ser etter det harmoniske forholdet mellom menneske og menneske, menneske og natur og menneske og gud. Dette fokuset på harmoni strekker seg til naturen og livets usynlige krefter, slik som å opprettholde balansen mellom den fysiske (det synlige) og den åndelige (den usynlige) verdenen.

Hvor takknemlig er du?

Jeg kjenner hvordan den åpenhjertede måten balineserne omfavner livet på, hvordan de uttrykker sin ærbødighet og takknemlighet hver dag inspirerer meg. Jeg har derfor startet en daglig takknemlighets praksis: Før jeg tar kveld reflekterer jeg over og skriver ned 3 grunner for hva jeg er takknemlig for i løpet av dagen. Forskning viser nemlig at takknemlige mennesker er glade mennesker.  Kanskje du lurer på hvor takknemlig du er? Dersom du ønsker å undersøke dette og finne ut hvordan du kan fremme og øve på takknemelighetens kunst så kan du ta en takknemlighets quiz.

les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *